De verklaring van het orgasme

Orgasme verklaring

De één doet het puur voor het plezier en de andere om zijn of haar gezondheid te verbeteren. Onze motivatie waarom we seks hebben kan net zo gevarieerd zijn als de manieren waarop we het kunnen doen. Ongeacht de reden om dit avontuur te beginnen, is de bestemming altijd voor iedereen het zelfde: Orgasme City. Bevolking: jij.

Wat is een orgasme eigenlijk?

Maar zeg eens eerlijk, als je er echt eens goed over nadenkt… Wat de heck is een orgasme eigenlijk? Waar komt het vandaan, fysiologisch gezien? Dames, zet een bak koffie, pak er een stoel bij en misschien zelfs pen en papier, want wij gaan er samen achter komen!
Laten we beginnen met een citaat van hoogleraar Dr. Alfred Kinsey. Hij beschrijft dat een orgasme vergeleken kan worden “.. met het crescendo (de climax) en de plotselinge stilte die veroorzaakt wordt bij een orkest… en met niezen”. Hierop kunnen wij alleen zeggen: gezondheid. Verder op zoek! Beroemde onderzoekers Masters en Johnson delen het orgasme in vier fases in hun ‘Sexual Response Cycle’.

Fase 1: opwinding

In de eerste minuut na het beginnen van de seksuele stimulatie, begint de vagina vochtig te worden, te verweiden en te verlengen (aan de binnenkant natuurlijk, gekkie). De binnenste-, de buitenste schaamlippen, haar clitoris en soms ook haar borsten beginnen te zwellen. De penis van de man begint te verstijven, net als zijn tepels. Tijdens deze fase begint de hartslag- en de ademhaling van beiden geslachten te stijgen.

Fase 2: plateau

Wanneer de opwinding van fase 1 stijgt, resulteert dit in de zogenoemde “seksblos” in fase 2. Bij beide partners ontstaan roze tot rode verkleuringen in de nek of het gezicht. Daarnaast beginnen de spieren in de heupen, handen, billen en/of dijen zich aan te spannen.
De testikels van de man zullen opgetrokken zijn tot aan zijn scrotum en zijn penis staat volledig rechtop. De schaamlippen van de vrouw blijven lichtjes opzwellen, terwijl haar vagina opening verstrakt en haar clitoris onder haar kapje verdwijnt.

Fase 3: orgasme

Je had vast verwacht dat dit de laatste fase zou zijn, of niet? Think twice! Dit is niet het geval. Daarbij is fase 3 ook nog eens de kortst-durende fase van de cyclus (helaas). Deze fase doorlopen beiden geslachten in slechts enkele seconden. De bloeddruk en spierspanning van beiden bereikt hun piek, bij sommigen gaat dit gepaard met een reflex in de handen en/of voeten.
Wanneer de man voelt dat hij bijna uit elkaar barst (dit noemt men ‘ejaculatie onvermijdelijkheid’), voelt hij eigenlijk het zaadvocht verzamelen in zijn onderbuik. Dit betekent dat hij dus letterlijk bijna uit elkaar barst. De vrouw ervaart dat de vaginawand zich ritmisch aan- en ontspant. Sommige zeggen dat de vaginawand elke tiende van een seconde samentrekt: dit hangt echter af van het orgasme.

Fase 4: resolutie

In deze fase keert je lichaam terug naar het niveau van voor de opwinding (grappig feitje: deze fase duurt langer bij vrouwen dan bij mannen). Gezwollen lichaamsdelen beginnen af te nemen en spieren beginnen zich te ontspannen. Zijn penis wordt slap en hij zal enige tijd niet meer in staat zijn om te ejaculeren. Dit noemt men de refractie periode. De duur van deze periode verschilt per persoon en is gebaseerd op factoren als leeftijd en conditie. De meeste vrouwen ervaren deze periode niet en zijn zowel in staat te reageren op stimulatie als in het opnieuw verkrijgen van een orgasme (ha!).

Masters en Johnson hebben deze fasen mooi beschreven, maar stiekem weten (en voelen!) wij allemaal wel wat er met ons lijf gebeurt. Maar wat gebeurt er in onze hersenen tijdens deze hele ervaring?

Orgasmes: ze werken op onze zenuwen

Onze genitaliën zitten vol met verschillende zenuwen die impulsen doorsturen naar de hersenen. Elke vorm van stimulatie wordt anders waargenomen, afhankelijk van de manier en de plek waar je wordt aangeraakt. Dit verklaart waarom een clitoraal of een vaginaal orgasme zo verschillend aanvoelt.

Zelf het verschil ervaren? Experimenteer met een clitorale of een vaginale vibrator. Alles in één? Kies dan voor een vibrator met clitoraal én vaginale stimulatie!

De clitoris bevat meer dan 8.000 zenuwuiteinden. Hier zijn een aantal zenuwen die daarbeneden stimulatie doorgeven naar de hersenen:

  • Nervus vagus: de baarmoeder, baarmoederhals en de vagina
  • Bekkenzenuwstimulatie: de baarmoederhals en de vagina bij vrouwen, en het rectum van beide geslachten
  • Pudenduszenuw: de clitoris bij vrouwen, en de penis en scrotum bij mannen
  • Hypogastrische zenuw: de baarmoeder en de baarmoederhals bij vrouwen en prostaat bij mannen

Een interessant feitje: al deze zenuwen lopen door de ruggengraat naar de hersenen, met uitzondering van de nervus vagus; deze loopt er langs. Onlangs is ontdekt dat vrouwen met een ernstige dwarslaesie dankzij de nervus vagus nog steeds stimulatie in hun bekken kunnen voelen en zelfs orgasmes kunnen krijgen, terwijl hen altijd wordt verteld dat dit niet meer mogelijk is. Hoera voor de wetenschap!

De hersenen tijdens seks

Helaas is er niet veel onderzoek gedaan naar wat er specifiek in de vrouwelijke hersenen gebeurd tijdens stimulatie en orgasmes. Een ander onderzoek wijst echter uit dat hersenen van beiden geslachten vrijwel identiek reageren op dit fenomeen.

Tijdens een orgasme schakelt het deel van de hersenen achter het linker oog zich volledig uit. Dit deel het heet laterale orbitofrontale cortex, en is verantwoordelijk voor het reguleren van je gedrag en beredenering. Tijdens een orgasme verlies je dus letterlijk grip op alles (op een heerlijke manier). Grappig feitje: uit onderzoek is gebleken dat de hersenactiviteit van een persoon tijdens een orgasme vrijwel identiek is aan de hersenactiviteit van een persoon in de piek van een heroïne high!

De hersenactiviteit die bij vrouwen verschilt tijdens seks is dat hun amygdala en de hippocampus erg in activiteit verminderd. Deze zijn beide verantwoordelijk voor het omgaan met vermoeidheid en angst. Onderzoekers stellen dat vrouwen zich daarom veilig en ontspannen moeten voelen om te kunnen genieten van seks.

En hoe zit dat met faken?

Er is ook onderzoek gedaan naar de hersenactiviteit van vrouwen die een orgasme faken. De MRI scans toonden aan dat de hersenactiviteit toenam in de gebieden die in verband staan met beweging, echter bleven de hersendelen die in verband staan met plezier uit. “Fake it ’til you make it”, is dus niet echt uitvoerbaar. Helaas dames, give him/her some time ;-)!

Ladies Night bij jou thuis?
De gezelligste vriendinnenavonden met erotische speeltjes en musthaves. Ben jij benieuwd naar een Ladies Night? Onze consulente komt ook graag bij jou langs!