KAAT | Connect met jezelf

Connect met jezelf

Door seksuologe Kaat Bollen

‘Té warm om te vrijen’

De eerste vakantiemaand zit er alweer op. En wat voor een vakantiemaand was dat! Ik heb het volgens mij nog nooit zo warm gehad als deze maand. En dan bedoel ik dat niet op seksueel gebied, helaas. Wat is het snikheet geweest hè! Niet dat ik teveel wil klagen over het weer, maar zo warm, dat zijn we toch niet gewend.

En daar waar de zomer vaak een positief effect heeft op het gemiddelde seksleven, hoorde ik nu van al mijn cliënten dat het toch echt té warm was om te vrijen. Al dat gezweet maakt een mens er niet sexy’er op en als zelfs een deken op je huid teveel is, tja, dan is een andere persoon op je vaak helemaal te warm en te plakkerig. Dus bijna elk koppel vertelde me de afgelopen maand hetzelfde: seksueel was het toch wat minder geweest. En daarna volgde bijna steevast de vraag: is dat wel normaal? Moesten ze zich schamen?

‘Ben ik wel normaal?’ 

En dat zie ik zo vaak in mijn praktijk en ook in de vragen die ik via Instagram veelvuldig krijg doorgestuurd: Ben ik wel normaal? Doe ik het wel goed? Presteren we niet onder gemiddeld? En als dat zo is, moeten we ons daar dan zorgen over maken? Zo jammer dat mensen hier zo over inzitten, want het grote gevaar hiervan is dat zulke angsten vaak als een ‘selffulfilling prophecy’ gaan werken. Dit is een duur Engels woord dat staat voor een voorspelling die zichzelf waarmaakt. Wacht, laat het mij illustreren.

‘Oh nee, wat als…’ 

Denk aan een man die eens een keer op stap is geweest, teveel gedronken heeft en daarna probeert te vrijen met zijn partner. Door de alcohol werkt zijn jongeheer niet mee. Niet abnormaal, we weten dat teveel alcohol, te weinig slaap, teveel vermoeidheid of zorgen ervoor kunnen zorgen dat de penis eens niet paraat is. Logisch ook, want mannen: het zijn net mensen.

Af en toe hebben ze eens minder zin of hebben ze wel zin maar werkt hun lichaam niet mee. Niets om je zorgen over te maken: het hoort erbij. Maar als deze man in kwestie de volgende keer in de stress schiet als hij opnieuw met zijn vriendin probeert te vrijen (‘’Oh nee, het lukte vorige keer niet, wat als het deze keer weer niet lukt?’’ ‘’Zal mijn vriendin er iets van zeggen?’’ ‘’Straks denkt ze nog dat ik niet meer van haar houd? En wat dan? Straks ben ik al impotent en ik ben nog zo jong?’’).

Tja, dan gaat die erectie er ook die vrijpartij niet komen. Want deze gedachtes zijn niet sexy en trekken de aandacht weg van impulsen die wel sexy zijn (en die er op dat moment vast ook zijn). Zie hier dus de zichzelf waarmakende voorspelling: door te denken dat de erectie misschien niet gaat komen, komt hij ook niet.

Hetzelfde gaat soms trouwens ook op voor vrouwen die pijn hebben bij het vrijen: een vrouw heeft eens pijn bij het vrijen, bijvoorbeeld omdat ze op dat moment lichamelijk niet opgewonden (en dus niet vochtig genoeg) was. Dan kan het vrijen uiteraard pijn doen. Niet abnormaal. Maar wanneer zij de volgende keer denkt: ‘’Oh nee, wat als het deze keer weer pijn gaat doen?’’ Dan gaat ze zeker niet opgewonden genoeg worden en gaan haar bekkenbodemspieren zich waarschijnlijk ook aanspannen waardoor de vrijpartij vermoedelijk weer pijnlijk zal zijn. Je ziet: je zorgen maken zorgt er op seksueel vlak vaak voor dat er problemen ontstaan. Jammer!

5 tips voor connectie met je lichaam

Kort gezegd zie ik vaak dat wanneer we tijdens het vrijen in ons hoofd verdwijnen (bijvoorbeeld omdat we ons zorgen maken over die erectie of de mogelijke pijn), we niet meer in ons lichaam zitten. Je kan immers niet tegelijk in je hoofd en in je lichaam zitten. En vrijen doe je toch echt met je lichaam. Daarom dat het jammer is dat veel mensen met zorgen of angsten zitten: deze bevinden zich ook in je hoofd en trekken je dus weg uit je lichaam. Daarom geef ik jullie in deze blog graag 5 tips om wat meer in connectie met je lichaam te blijven, ook tijdens het vrijen:

  1. Focus op je lichaam
    Wanneer je merkt dat je tijdens het vrijen in je hoofd ‘verdwijnt’, probeer je dan opnieuw heel bewust op je lichaam te focussen. Dit kan bijvoorbeeld door heel bewust op je ademhaling te letten en vijf keer bewust in en uit te ademen.
  2. Sta bewust stil bij je zintuigen
    Ademhaling is natuurlijk niet zo sexy, dus wanneer je merkt dat je tijdens het vrijen in je hoofd ‘verdwijnt’ en je je graag bewust op de sexy impulsen in je omgeving wil focussen kan het helpen om bewust stil te staan bij je zintuigen: Wat hoor je? Wat voel je zintuigelijk? En wat proef je? Wat ruik je? Wat zie je? Je zintuigen verbinden je lichaam met het hier-en-nu en zijn dus ideaal om terug in je lichaam te ‘landen’.
  3. Oefenen
    Wanneer je het moeilijk vindt om deze zintuigoefening tijdens het vrijen te doen probeer het dan eerst onder de douche, wanneer je alleen bent en minder afleiding (van je partner of van je eigen gedachten) en/of zorgen hebt. Hoe voelt het water op je huid? En hoe klinkt het water? Hoe ruikt je douchegel? Het is hierbij trouwens heel normaal dat je aandacht toch af en toe ontsnapt, dat is helemaal niet erg. Probeer je aandacht dan gewoon liefdevol terug te brengen bij je zintuigen.
  4. Bespreek dit ook eens met je partner
    Vaak ziet hij/zij wanneer je ‘uitcheckt’ en in je hoofd verdwijnt. Is er iets wat je partner kan doen om je dan terug meer in contact met je lichaam en de situatie te brengen? Kan hij/zij je vragen om in zijn/haar ogen te kijken? Of kan hij/zij je zoenen op een plekje waarvan je weet dat het altijd werkt? Probeer er samen achter te komen hoe je partner je hierbij eventueel kan helpen.
  5. Praat wat meer met andere mensen over je seksuele zorgen
    Je zal ontdekken dat veel seksuele angsten nergens voor nodig zijn! Maar, er wordt over niets zoveel gelogen als over seks en geld, dus we denken dat iedereen een perfect seksleven heeft. Buiten wij. Dat zorgt ervoor dat mensen vaak met angsten/bezorgdheden rondlopen die helemaal niet nodig zijn, maar die je tijdens de seks wel in je hoofd kunnen lokken. Door deze angsten uit te spreken en weg te nemen, zullen ze minder vat op je (kunnen) hebben. Daarom dat ik Ladies Night party’s ook zo aanmoedig: op een party kan alles gewoon open en eerlijk besproken worden en dat is zo bevrijdend!

Ik denk dat ieder van ons wel iets aan deze tips heeft. Ik geef toe dat ik ze zelf ook regelmatig toepas. Want hoe je het ook draait of keert, we leven tegenwoordig nu eenmaal in een denkende maatschappij waarbij de focus vooral op ons hoofd ligt. Ons lichaam lijkt onderschikt te zijn, waardoor we er de voeling wat mee kwijtraken. Neem het jezelf dus niet kwalijk als je daar ook soms last van hebt. Ook dat is normaal én er is dus wat aan te doen. Veel plezier ermee!

Kus, Kaat!


Kaartspel Love Yourself

Dames, word dus weer meer bewust van jezelf. Kaat heeft zelf een kaartspel ontworpen met  31 bewustwordingskaartjes die allemaal om vrouwelijkheid draaien. Voel je weer meer vrouw in één maand: Love Yourself!

Als vrouw moet je tegenwoordig zoveel dat je snel aan jezelf voorbij gaat. Sta dus weer eens iets vaker bij jezelf en je vrouwelijkheid stil! In een (lange) relatie en met kinderen verliezen veel vrouwen de sensuele vrouw in zich. Doodzonde! Love Yourself helpt je graag op weg naar een meer-ontspannen-jij!

Voel je weer meer vrouw in 1 maand. Voor elke dag, gedurende 1 maand lang, pak je een opdrachtkaartje.

Vind je sexyness terug!
› Verkrijgbaar op een Ladies Night Homeparty (www.ladiesnight.nl / www.ladiesnight.be) of online.

Kaartpel Love Yourself

Ladies Night bij jou thuis?
De gezelligste vriendinnenavonden met erotische speeltjes en musthaves. Ben jij benieuwd naar een Ladies Night? Onze consulente komt ook graag bij jou langs!