KAAT | 40 dagen geen seks

Kaat 40 dagen geen seks

Door seksuologe Kaat Bollen.

Restrictieve hypes

De vastentijd is ondertussen alweer even bezig. Voor de niet-christelijke mensen onder jullie: vasten zijn de 40 dagen voor Pasen, waarin gelovigen de broeksriem aanhalen, op alle vlakken. Het fijne weet ik er ook niet van (want hoewel mijn mama godsdienstlerares is, heeft ze die microbe niet helemaal kunnen overbrengen), maar het gaat vooral om jezelf restricties opleggen. Iets wat we tegenwoordig vaker en vaker zien.

Denk bijvoorbeeld aan ‘Dagen zonder vlees’ (waarbij je afspreekt om 40 dagen minder vlees of vis te eten) of ‘Tournee Minerale’ (waarbij je probeert in de maand februari geen alcohol te drinken). Ik zal maar meteen eerlijk toegeven dat ik aan beide initiatieven niet meedoe. Vlees eten doe ik al niet zo heel veel, maar mijn man kan zijn biefstukje niet missen, en ik kan hem niet missen. De keuze is dan snel gemaakt! En de alcohol? Zoals jullie weten ben ik ‘pas’ bevallen van mijn tweeling, en daarvoor heb ik acht lange maanden de drank laten staan. Daardoor vind ik dat ik op zijn minst acht jaar heb afgekocht. Toch?

40 dagen zonder penetratieseks

Maar al die restrictieve hypes hebben me wel aan het denken gezet. Wat als we 40 dagen penetratieseks van ons menu zouden schrappen? En jawel, ik typ expres penetratieseks, want zo ver als het tv-programma ’40 dagen zonder seks’ wil ik uiteraard niet gaan. Seksualiteit helemaal overboord gooien, zou ik nooit doen of aanraden. Wat een verarming van je leven!

Seks is zo waardevol voor een relatie en ook gewoon zo leuk. Dat moet je niet willen verliezen! Wel zie ik in mijn praktijk erg vaak dat mensen, zeker als ze in een lange relatie zitten, vooral penetratieseks hebben. Veel andere vormen van seksualiteit vallen na verloop van tijd weg en de seks wordt bijna een verplicht en voorspelbaar nummert. Zonde! Want het fijne en uitdagende aan seks is juist het verrassende, het onvoorspelbare, het spel van verleiden, van geven en (zeker!) nemen. Al die elementen gaan verloren als je jezelf beperkt tot voornamelijk penetratieseks.

In mijn praktijk spreek ik daarom vaak met mijn koppels af dat ze tot de volgende afspraak met mij geen penetratieseks gaan hebben. Juist met de bedoeling dat het koppel hierdoor terug creatiever wordt en elkaar weer op andere, misschien meer bevredigende manieren leert kennen. De eerste week van de uitdaging is dit vaak moeilijk en ongemakkelijk. Mensen weten niet goed wat te doen en doen dus maar niets. Na een week neemt de zin het gelukkig vaak over en komen mensen toch wat origineler uit de hoek. En dat is uiteraard net wat ik wil!

Ik denk dat veel relaties veel zouden winnen door deze uitdaging aan te gaan. Misschien die van jullie ook wel? Geloof me, het is minder moeilijk dan je zou denken. Want terwijl ik dit typ, zie ik door jullie hoofden gaan: ‘Maar wat moeten we dan in godsnaam doen?’ Wel, ik zet jullie graag op de goede weg!

10 erotische activiteiten, zonder penetratieseks:

 1. Elkaar een erotische massage geven.
  Ik heb die het liefst met een heerlijke massagekaars, lekker warm én sensueel. Want ja, een happy ending is uiteraard wel toegestaan!
 2. Samen in bad of de douche gaan.
  Was elkaars haren langzaam, zeep elkaars lichaam in met een zachte doucheschuim en zet een relaxt muziekje op. Droog elkaar daarna af en vervolg je weg naar de slaapkamer. Of ontdek nieuwe plekjes in de badkamer!
 3. Samen een pornofilm kijken.
  Of, als jullie dat nog nooit gedaan hebben, start dan met een porna-film. Deze zijn vrouwvriendelijker, waardoor de kans groter is dat jullie er allebei opgewonden van raken. En daar is het ons natuurlijk om te doen!
 4. Samen op de bank een glas wijn drinken, elkaar diep in de ogen kijken en vervolgens lekker ouderwets aan het tongzoenen slaan.
  Ik vind tongzoenen nog altijd het beste voorspel, maar veel mensen vergeten dat helaas na verloop van tijd. Hoog tijd dus om de geneugten van het tongzoenen te herontdekken!
 5. Samen een website met erotische speeltjes bezoeken en kijken welke speeltjes jullie eventueel eens zouden willen uitproberen.
  Uiteraard kan je ook naar een fysieke winkel gaan, maar die stap is vaak net wat groter. Waarom verkennen jullie de mogelijkheden dus niet vanuit jullie luie zetel? Iets bestellen mag, maar moet niet. Het gaat er vooral om elkaars voorkeuren (nog) beter te leren kennen en inspiratie op te doen.
 6. Wanneer jullie toch een speeltje besteld zouden hebben: het samen ook uitproberen!
  Samen nieuwe dingen ontdekken versterkt jullie band. En samen nieuwe erotische dingen ontdekken is natuurlijk dubbel spannend! Wees wel gewaarschuwd: bij deze activiteit zal het waarschijnlijk moeilijk zijn om niet over te stappen op penetratie.. Maar waar een wil is, is een weg!
 7. Jezelf allebei masturberen en elkaar daarbij diep in de ogen kijken.
  Dit vinden mensen vaak erg moeilijk want je moet je er wel erg kwetsbaar voor opstellen! Maar eens je het aandurft om jezelf helemaal bloot te geven, kan dit wel erg opwindend zijn én zelfs een verdieping voor je relatie betekenen…
 8. Elkaar opwindende passages uit een boek voorlezen.
  Ik ben groot fan van korte, erotische verhalen. Ze scheppen in korte tijd een erotische sfeer en vaak zijn vooral vrouwen hier erg gevoelig voor. Door elkaar wat voor te lezen, leert de ander nog beter wat jij opwindend vindt en kan hij hier ook mee aan de slag…
 9. Een erotisch spel spelen samen.
  Tegenwoordig zijn er veel goede, erotische spelletjes op de markt. Ik vind dit vaak een aanrader want het maakt de drempel om over gevoelige onderwerpen te spreken een stuk lager. Voor je het weet ben je vanalles aan het bespreken, zonder dat het awkward hoeft te voelen. Fijn!
 10. Wanneer jullie al open met elkaar praten, deel dan een fantasie.
  Je partner hoeft uiteraard niet al je fantasieën te weten (please no!), maar hier en daar eentje? Waarom niet! Voor degenen die nog een stapje verder willen gaan: waarom speel je jouw (of zijn) fantasie niet na? Uitaard wel zonder het penetratiegedeelte!

Je ziet, 40 dagen zonder penetratie, het hoeft niet zo erg te zijn als het in eerste instantie klinkt. Meer nog, wanneer jullie je door bovenstaande lijst laten inspireren én jullie je eigen verbeeldingskracht gebruiken, denk ik dat jullie seksueel leven nog nooit zo rijk geweest gaat zijn…

Have fun!

Kus, Kaat

Ladies Night bij jou thuis?
De gezelligste vriendinnenavonden met erotische speeltjes en musthaves. Ben jij benieuwd naar een Ladies Night? Onze consulente komt ook graag bij jou langs!