KAAT | De Wereld van Bondage

Kaat de Wereld van Bondage

Door seksuologe Kaat Bollen. 

Experimenteren tijdens de lockdown

Hoewel we nog niet van Corona verlost zijn, komt het gewone leven toch een beetje terug op gang. Gelukkig! En hoewel veel mensen de lockdown verschrikkelijk vonden, merk ik ook dat er mensen zijn die in deze tijd juist meer tijd voor elkaar zijn gaan maken. Veel keuze hadden we immers niet! Her en der werd dus meer geëxperimenteerd in bed. Zo ook met bondage. Dat blijft sinds Fifty Shades of Grey (Vijftig Tinten Grijs) erg populair. En niet zonder reden natuurlijk; je helemaal overgeven aan je partner kan erg opwindend zijn. Maar belangrijk is wel dat je dit veilig aanpakt. Daarom geef ik je in deze blog graag wat tips en tricks!

Wat is bondage?

Bondig gezegd houdt bondage in dat je je partner vastbindt, en op zo’n manier dat hij/zij in zijn of haar bewegingsvrijheid beperkt wordt. Zodat zij bijvoorbeeld haar handen niet kan gebruiken, of zodat hij niet weg kan uit de slaapkamer. De meest gekende en meest gangbare vorm hiervan zijn natuurlijk de (al dan niet pluche) handboeien. Maar gevorderden gaan in de weer met touwen in allerlei soorten en maten.

Bondage kan dus gaan van erg soft tot erg heftig. Zoals:

 • Bondage met kledingstukken
  Bijvoorbeeld de handen vastbinden met een topje, je panty gebruiken om zijn handen aan het bed te binden. Ook met een beha of een das kan je vastbind-kunsten uithalen.
  Pas hierbij wel op dat je de knoop niet te strak legt. Kledingstukken (en dan vooral panty’s!) zijn soms erg moeilijk los te krijgen. En het is zonde om je lievelingsstukken na het heetst van de strijd kapot te moeten knippen.
 • ‘Bondage’ met die typische handboeien
  Ook hierin variatie alom: met pluche of stoerder, in leer. Met klittenband of met een kliksysteem. De volwassen versie of de speelgoedvariant van je kinderen. Keuze te over!
  Wat je ook van plan bent met je handboeien: zorg dat je je partner snel kan bevrijden, mocht dat nodig zijn. Dus leg die sleutel op een duidelijke, afgesproken plek.
 • Bondage met stof
  Bijvoorbeeld met een handdoek die toch rondslingert in je slaapkamer of met zijn (strop)das.
  Het voordeel van stof ten opzichte van touw is dat het vaak net iets zachter is.

Voor welke optie je ook gaat, bewaak de ontsnappingsmogelijkheden! Dus hou een schaar of de sleutels binnen handbereik. Vastbinden is fijn, maar in paniek de ambulance moeten bellen niet. Dus: veiligheid voorop!

Veiligheid eerst!

Zoals voor alle BDSM-handelingen geldt ook voor bondage het SSC-prinicpe. Safe, Sane en Consensual. Toch zijn er nog een aantal andere voorzorgsmaatregelen die je het best in overweging neemt als je besluit je aan bondage te wagen. Zoals:

 • Laat een vastgebonden persoon nooit alleen.
  Dit kan heel beangstigend zijn omdat hij of zij niet weet wanneer je terugkomt en of je wel daadwerkelijk terugkomt. Bovendien is er niemand die de vastgebonden persoon kan helpen als hij of zij vastgebonden is. En dat is uiteraard onveilig.
 • Weet wat je doet.
  Met een paar handboeien kan je meestal niet zo veel kwaad doen. Maar als je echt met touwen in de weer gaat, is het belangrijk om ademnood te voorkomen. Er zijn namelijk bepaalde houdingen die het onmogelijk maken om te ademen. Deze houdingen vermijd je dus.
 • Vermijd attributen die de ademhaling kunnen bemoeilijken, zoals dingen in de mond.
  Deze kunnen leuk zijn in bed, maar alleen als de persoon die ze draagt ze ook daadwerkelijk zelf kan vermijden. Wanneer je partner niet kan praten omdat hij of zij iets in haar mond heeft, kan hij of zij je ook niet verwittigen als hij of zij niet meer kan ademen. En daar kan je partner dan zelf ook niets aan doen, omdat hij of zij vastgebonden is
 • Blijf met je partner praten bij elke stap die je doet.
  Doet het niet teveel pijn? Begint het ergens te schuren? Kan hij of zij nog goed ademhalen? Moet het iets losser? Hou ook daadwerkelijk rekening met de feedback die je partner geeft!
 • Hou niet alleen rekening met wat je partner zegt, maar ook met hoe hij of zij eruit ziet.
  Als de huid  van je partner te rood of paars wordt (bloed kan niet weg) of net te wit (bloed komt niet meer aan), is het tijd om de touwen losser te maken. Hetzelfde geldt trouwens voor tintelende of gevoelloze huid. Al is dat weer iets wat je partner bij jou moet signaleren.
 • Zorg ervoor dat je partner minstens één keer per uur van houding veranderd.
  Dit is belangrijk om bloedcirculatie problemen te voorkomen. Uiteraard kan je deze positieverandering ook inbedden in jullie bondagespel.
 • Wanneer je je aan langere bondagesessies waagt, zorg er dan voor dat je een dekentje in de buurt heb.
  Op die manier kan je degene die vastgebonden is af en toe even opwarmen. Wanneer je dat niet doet is het risico op afkoeling (of zelfs onderkoeling) reëel. De vastgebonden persoon kan namelijk niet bewegen en verliest zo snel lichaamswarmte.

Een stopwoord is bij bondage an sich eigenlijk niet nodig. Als de vastgebonden partner zegt dat hij of zij écht vrij wil, dan wordt hij of zij losgemaakt. Punt uit. Het is pas wanneer jullie bondage met sadomasochisme willen combineren dat een stopwoord noodzakelijk is. Maar dat is voer voor een andere blog! 😉

De touwtjes uit handen geven

Zowel voor degene die vastbindt als voor degene die vastgebonden wordt, kan dit seksueel erg opwindend zijn. Bijvoorbeeld door de gevoelens van macht en onmacht die hiermee gepaard gaan. Maar, ook op andere manieren kan het erg bevredigend zijn. Want, als je vastgebonden bent, kan je de ander nog maar moeilijk bevredigen, en moet je je wel op jezelf focussen. Op wat je wilt, op wat je voelt. Op die manier kan vastgebonden zijn juist erg bevrijdend zijn. Of zoals ook weleens gezegd wordt: ‘Some people have to be tied up to be free’.

Wanneer je eenmaal vastgebonden bent, heeft degene die ‘vrij’ is letterlijk en figuurlijk alle touwtjes in handen. Hij of zij bepaalt wat er al dan niet gebeurd, en wanneer dat gebeurd. En de mogelijkheden daarbij zijn legio. Een zachte streling behoort tot de mogelijkheden, maar een fikse tik is ook niet uit te sluiten. Om nog maar te zwijgen van kaarsenvet

Inspiratie om je uit te leven op een vastgebonden partner

Dus: wat te doen als je je partner vastgebonden gekregen hebt? Overweeg dan volgende mogelijkheden:

 • Streel je partner zachtjes.
  Dit kan je met je handen doen, maar ook de plumeau, een veer, een haarborstel of dergelijke zijn aangewezen. Laat je fantasie de vrije loop en sleep alles in bed wat mogelijk een aangename sensatie kan geven.
 • Blinddoek je partner.
  Wanneer hij of zij niets kan zien, komen de prikkels vaak intenser binnen, juist omdat ze onverwacht zijn. Bovendien is de spanning groter, omdat hij/zij niet weet wat komen gaat. Maak hier gebruik van en drijf de spanning op.
 • Geef je partner een erotische massage.
  Nu hij/zij geen kant uit kan is dit het ideale moment om je partner in de watten te leggen. Zonder dat je daarbij jezelf vergeet. Want wat is er nu fijner dan je partner ongegeneerd aan te raken? En dat overal! Kneed en streel er dus op los en laat je partner vol overgave genieten. Een fijne tip hierbij is een massagekaars. Na een kwartiertje wachten kan je het kaarsvet hiervan gebruiken als warme massageolie. Zeker als je partner dit niet kent, en denkt dat je met echt kaarsvet in de weer bent, zal dit een aangename verassing zijn voor hem/haar!
 • En vergeet niet hem/haar hierbij te plagen.
  Een erotische massage is zalig. Maar een erotische massage waarbij je geprikkeld wordt, en telkens tot op het randje van klaarkomen gebracht wordt, is nog veel beter. Zeker omdat de persoon die vastgebonden is, niets anders kan doen dan het ondergaan. Hij/zij kan het niet zelf afmaken. Nee, hij/zij moet wachten tot zijn/haar partner hem/haar eindelijk laat klaarkomen. Op die manier bouwt de spanning zich zo hoog op, dat de ontlading alleen maar beter wordt. Een dergelijk plaagspelletje is dus dé garantie voor een spetterend orgasme!
 • Geef je partner te eten of te drinken.
  Het kan ook erg sensueel zijn om gevoerd of gelaafd te worden terwijl je vastgebonden bent. Kleine stukjes fruit of chocolade lenen zich hier uitermate voor. Maar ook een sprankelend wijntje dat je je partner via je mond laat drinken kan erg erotisch zijn. Let wel: hou mate!
 • Voer een show op.
  Degene die vastgebonden is, kan je natuurlijk niet rechtstreeks aanraken. Dat kan alleen als je hem of haar hiervoor de gelegenheid geeft. Maak hem/haar dus helemaal gek door voor zijn/haar ogen (maar buiten zijn/haar bereik) een erotische show op te voeren. Doe alles waarvan je weet dat hij of zij erdoor ontploft en niets liever zal willen dan je aan te raken. Strippen of masturberen zijn hiervoor aanraders! Pas als jij het wilt, kan je hem/haar jou laten aanraken of kan je hem/haar zelf verlichting schenken.
 • Haal er een seksspeeltje bij.
  Voor de gevorderden: nu je partner vastgebonden is, kan je natuurlijk ook aan de slag met seksspeeltjes. En die zijn er natuurlijk in alle mogelijke uitvoeringen. Als dit jullie proefstuk is, begin dan met de bravere speeltjes, zoals de massagekaars, een goede massageolie, of bodypaint. Wanneer dit bevalt kan er ook een vibrator bijgehaald worden. Met een vibrator kan je bij beide geslachten leuke dingen uithalen wanneer je partner vastgebonden is. Zeker wanneer je ook dit combineert met het zo juist genoemde plaagspelletje. Alleen oppassen dan: met een vibrator wil het soms ineens wel heel snel gaan.

Uiteraard kan je nog veel en veel verder gaan met bondage. Maar ik hoop jullie in deze blog alvast geprikkeld te hebben om samen op onderzoek uit te gaan.

Kus,

Kaat

Ladies Night bij jou thuis?
De gezelligste vriendinnenavonden met erotische speeltjes en musthaves. Ben jij benieuwd naar een Ladies Night? Onze consulente komt ook graag bij jou langs!