KAAT | Doorbreek de seksuele sleur

Kaat | Seksuele sleurEerste hulp bij ontrouw

Goed nieuws! Mijn nieuwe boek is uit!Eerste Hulp bij Ontrouw’ schreef ik samen met mijn co-therapeute Lore Eerlings en is vanaf nu overal te bestellen. De titel geeft al aan waar het boek over gaat: in dit boek geven we koppels concrete handvatten die houvast bieden in het moeilijke eerste jaar nadat de bom van ontrouw gevallen is. Al zeg ik het zelf: een boeiend boek, zowel voor mensen die al met ontrouw geconfronteerd zijn, als voor mensen die er meer over willen weten.

Wat me verbaasde bij het uitkomen van dit boek, is dat het taboe op ontrouw nog steeds zo groot is. Omdat Lore en ik het dagelijks in de praktijk voorbij zien komen, had ik niet ingeschat dat het nog zo een wijdverspreid taboe was.. Maar het is waar wat ze zeggen: er wordt over niets zoveel gelogen als over seks en geld. Jammer, want dat zorgt er vaak voor dat we ons alleen voelen met onze problemen, terwijl dat vaak helemaal niet het geval is. Dat geldt voor ontrouw, maar ik zie dit ook heel vaak voorkomen bij seksuele sleur. Veel koppels hebben na verloop van tijd voorspelbare, wat saaie seks. Maar daar wordt zelden over gesproken. We laten mensen liever in de waan dat we een spetterend seksleven hebben.

Nou, laat ik dan maar eens eerlijk zijn: ik experimenteer ook niet elk weekend. Soms is ook mijn seksleven gewoon rustig kabbelend. En dat is oké. Ik denk dat er an sich niks mis is met een seksleven dat bij momenten wat rustiger is. Alles in het leven heeft ups en downs, ons seksleven dus ook. Dat kan, dat mag. Ik vind het pas zorgelijk als één van beide partners hier grote problemen mee heeft, of als je in zo’n down blijft hangen.

Rust roest

En dat is iets wat ik in de praktijk vaak zie gebeuren: mensen hebben door omstandigheden (vaak de geboorte van een kindje, maar ook na een verlieservaring of een werkverandering) even weinig tot geen seks en blijven daarin vasthangen. Dat is natuurlijk jammer!

Wanneer dat het geval is, is het vooral belangrijk om van seks weer een prioriteit te maken. Wat blijkt uit onderzoek: mensen die ook in een langdurige relatie een goed seksleven weten te behouden, zijn vooral de mensen die beseffen hoe belangrijk seks voor een relatie is/kan zijn. Met andere woorden: mensen die prioriteit geven aan hun seksleven.

Maar hoe doe je dat concreet, prioriteit geven aan je seksleven? Ik geef je graag vijf tips!

 

1. Ga weer daten met elkaar

Vaak zorgt een (betere) emotionele intimiteit er ook voor dat de seksuele intimiteit volgt. Eerst weer de mentale klik met elkaar, daarna de lichamelijke. Daarom raad ik mijn koppels vaak aan om weer te gaan daten. Even uit de dagelijkse ‘rol’ (van bijvoorbeeld mama of papa) te stappen en bewust je best doen voor elkaar. Dat komt jullie koppel-gevoel ten goede en dat vertaalt zich vaak ook naar de slaapkamer…

2. Las de 10 minuten regel in

Onderzoek geeft aan dat de meeste mensen na 10 minuten lichamelijke aanraking zin (beginnen te) krijgen. Helaas geven we onze partner (en onszelf!) vaak niet zo lang de tijd om op te warmen. Wanneer je quasi automatisch ‘nee’ zegt, geef je je lijf én je hoofd niet de tijd om om te schakelen en in sexy sferen te belanden. Daarom werk ik in mijn praktijk vaak met de 10-minuten regel: Geef je partner 10 minuten tijd om je op te winden. Komt de zin, kunnen jullie daar verder op gaan. Komt de zin niet, dan heb je in elk geval wel geprobeerd.

3. Zet seks in je agenda

Sommige mensen vinden het afschuwelijk, ik vind het een goede oplossing. Zeker met een druk schema komen veel partners terecht in een ‘overschotjesrelatie’. Hierbij geven we onze tijd en energie weg aan alles en iedereen, maar moet onze partner het met ‘het overschot’ doen. Dat komt je relatie en seksleven natuurlijk niet ten goede! Om dit te doorbreken, kan het helpen om seks in te plannen, net zoals je andere belangrijke dingen ook inplant. Ik zeg altijd maar: ik heb liever geplande seks, dan geen seks…

4. Blijf vernieuwen

Wanneer je seksleven te voorspelbaar wordt, daalt de zin vaak ook. Het spannende, uitdagende, verrassende aspect verdwijnt dan. Jammer! Het kan helpen om te experimenteren met nieuwe standjes, plekken of toys om het voor jullie beiden boeiend te houden. Maak bijvoorbeeld eens los van elkaar je top 5 van toys op Nachtkastje en vergelijk die achteraf met elkaar. Wie weet wat jullie van elkaar ontdekken?

5. Vergeet niet te masturberen

Ja, jullie weten dat ik een groot voorstander ben van masturbatie hè? Regelmatig masturberen (zeker als vrouw) komt jullie gezamenlijk seksleven ten goede. Onderzoek geeft aan dat vrouwen die masturberen meer bevredigende seks hebben dan vrouwen die dat niet doen. Het houdt als het ware de sensuele vrouw in je wakker, iets waar je partner ook de vruchten van plukt!

Misschien is het dus een goed idee om vanavond het gesprek met je partner eens aan te gaan. Is hij/zij nog tevreden met de kwantiteit en kwaliteit van jullie seksleven? En wat vind jij daar eigenlijk van? Wie weet kunnen jullie wel iets met bovenstaande tips..

Veel plezier in elk geval! 😉

Ladies Night bij jou thuis?
De gezelligste vriendinnenavonden met erotische speeltjes en musthaves. Ben jij benieuwd naar een Ladies Night? Onze consulente komt ook graag bij jou langs!