Kaat geeft Raad | Tijd voor jezelf!

Tijd voor jezelf

Door seksuologe Kaat Bollen.

Ik heb onlangs mijn eerste Moederdag gevierd. Toch speciaal! Vorige Moederdag was ik namelijk nog in verwachting van onze twee spookjes, maar inmiddels lopen ze al bijna rond. De tijd gaat snel! Wat is er veel verandert in een jaar tijd, en wat is er tegelijkertijd weinig verandert. Ik had op voorhand erg schrik dat ik me als mama helemaal anders zou voelen, en dat ik de ‘Kaat’ in mij een beetje kwijt zou raken. Dat klinkt een beetje raar als ik het zo typ, maar jullie begrijpen vast wat ik bedoel! Gelukkig valt dit erg mee.

Minder tijd voor Kaat

Ik ben nog altijd Kaat, ik heb alleen twee boelekes rondlopen die ook nog aandacht en tijd vragen. En dat zorgt er uiteraard wel voor dat er minder tijd is voor Kaat. Veel minder tijd. Dat is nog altijd aanpassen. Want schijnbaar ben ik wel iemand die wat tijd voor zichzelf nodig heeft. En schijnbaar heb ik ook mijn nachtrust nodig om een beetje mezelf te kunnen zijn. Ook zoiets dat hier nog steeds zeldzaam is. Mijn twee schatjes worden nog quasi elke nacht wakker waardoor doorslapen een lang vervlogen herinnering is. Helaas!

Tijd voor jezelf is belangrijk

Maar omdat ik weet hoe belangrijk tijd voor mezelf én die zeer gewaardeerde nachtrust is, probeer ik hier ook echt ruimte voor te maken. Zo had ik onlangs een slaapdate met mijn beste vriendinnetje. We hadden een hotelletje met roomservice geboekt en hebben een hele avond bubbels gedronken, gekletst, roomservice besteld en hebben daarna zalig geslapen. Wat deed dat deugd! En binnenkort vertrek ik voor vijf dagen op een korte vakantie met mijn man. Dat vind ik stiekem wel spannend, want zolang heb ik die patekes van ons nog nooit gemist, maar ik ben er wel zeker van dat het mij en mijn man zo deugd gaat doen. Ik hoef er zeker geen tekeningetje bij te maken als ik zeg dat we op diverse vlakken nog wat in te halen hebben?

5 tips voor vrouwen die zichzelf soms vergeten

Zomaar een nachtje op hotel gaan of een vakantie zonder kids plannen is natuurlijk niet voor iedereen vanzelfsprekend, daar ben ik me bewust van. Maar ik ben er wel van overtuigd dat het voor elke vrouw belangrijk is om voldoende ruimte voor zichzelf te maken en de vrouw in zichzelf niet te vergeten. Daarom heb ik vandaag voor jullie vijf tips!

 1. Neem een oude hobby terug of zoek een nieuwe.
  Veel vrouwen die ik spreek in mijn praktijk hebben geen hobby meer. Daar is immers geen ruimte meer voor, naast het werk, het huishouden en de kinderen. Natuurlijk is het ook niet zo simpel om dit ingepland te krijgen, maar het is wel belangrijk! Daarom raad ik aan om toch een hobby te zoeken of terug op te nemen. Even tijd voor jezelf zorgt dat je daarna met extra energie thuiskomt.
 2. Blijf (wat) werk maken van je uiterlijk.
  En neen, dat doe je niet perse voor je man. Dat doe je vooral voor jezelf. Er leuk uitzien is nu eenmaal fijner dan er minder leuk uitzien. En dat is oké. Durf op dit vlak ook voor de gemakkelijke oplossing kiezen: ik heb mijn wenkbrauwen en lijntje getatoeëerd en ben permanent onthaard. Dat scheelt toch weeral tijd!
 3. Maak tijd voor je vriendinnen.
  Je hoeft ze niet elke week te zien, maar zo af en toe bijkletsen is wel voornaam. Om op de hoogte te blijven van elkaars leven, om even je hart te luchten, om nog eens te schaterlachen. Maak telkens als je ze ziet weer een nieuwe afspraak, zodat deze er ook zeker komt!
 4. Zoek elke dag een momentje voor jezelf.
  Elke dag een klein rustmomentje, kan zoveel verschil maken. Als mama sta je immers de hele tijd ‘aan’, even tot jezelf komen is dus belangrijk. Dat hoeft trouwens niets groot te zijn. Een kopje van je lievelingsthee als de kinderen eindelijk in bed liggen of je favoriete muziek opzetten tijdens het douchen, kunnen ook al tellen!
 5. Ga minstens één keer per maand op date met je partner.
  Kinderen hakken niet alleen in de tijd voor jezelf, ze snoepen ook veel tijd van de Q-time met je partner af. Dat is normaal, maar het is wel noodzakelijk om in te blijven zien waarom jullie elkaar ook alweer zo leuk vinden. En dat is in de kinderhectiek niet zo simpel. Daarom raad ik koppels aan minstens één keer per maand op date te gaan. Lekker uiteten of naar de film. En uiteraard doffen jullie je allebei op voor een date en wordt er die avond niet over de kinderen gepraat! Een uitdaging, maar het zal jullie dichter naar elkaar brengen…

Wanneer je erin slaagt deze vijf dingen te bewaken, ben je super bezig volgens mij. En wanneer er eentje af en toe niet lukt, is dat uiteraard geen ramp. Zolang je maar probeert jezelf ook af en toe centraal te zetten! Geloof me, je verdient het….

Kus, Kaat

Ladies Night bij jou thuis?
De gezelligste vriendinnenavonden met erotische speeltjes en musthaves. Ben jij benieuwd naar een Ladies Night? Onze consulente komt ook graag bij jou langs!