KAAT | Vagina en vulva in topconditie!

Leve masturbatie

Masturbatie. I love it! Niets zo leuk als de liefde bedrijven met de persoon die je het beste kent (en hopelijk ook het liefste ziet): jezelf! Als seksuologe raad ik écht(!) iedereen aan om te masturberen: het is ontspannend, je leert jezelf er beter door kennen, het zorgt ervoor dat je goesting wakker blijft en onderzoek geeft aan dat ook de seks met je partner beter wordt wanneer je als vrouw masturbeert. Vroeger voegde ik aan dit indrukwekkend lijstje altijd toe: en je kan er geen soa’s van krijgen! 😉

To wash or not to wash

Dat klopt natuurlijk nog steeds, maar als je niet oppast, loop je wel het risico om jezelf op te zadelen met een (schimmel)infectie. En dat willen we natuurlijk niet! Intieme hygiëne is daarom erg belangrijk en het verwondert me steeds hoe weinig mensen daar eigenlijk vanaf weten. Misschien mag dat niet verwonderen: op school wordt ons niet geleerd wat hygiëne down there inhoudt en het is ook geen onderwerp dat vaak besproken wordt tussen ouders en kinderen. Dus moeten we het doen met wat de media ons aanreikt. En die media heeft meestal als doel ons iets (overbodigs!) aan te smeren.

Het jammere van die tactiek is dat ze vrouwen vaak nog onzekerder maken. We hebben schijnbaar vaginale zepen nodig om beter te ruiken, we moeten ons scheren om er aantrekkelijker uit te zien en witverlies is abnormaal en moet dus ten alle tijden opgevangen worden door inlegkruisjes. Allemaal larie en apekool (ik probeer het beschaafd te houden!), maar deze nonsens zorgt er wél voor dat we consumeren, onzekerder worden én meer verwijderd raken van ons eigen lichaam. Wat een zonde!

5 tips voor een goede intieme hygiëne

Daarom zet ik voor jullie graag enkele tips op een rijtje, tips die wél wetenschappelijk onderbouwd en hopelijk helpend zijn:

1. Was je vagina en vulva dagelijks met water

Onze vagina is zo ontzettend ingenieus: ze reinigt zichzelf en zorgt ervoor dat haar eigen zuurtegraad op pijl blijft. Dat is belangrijk, want als deze zuurtegraad verstoort wordt, kunnen bacteriën vrij spel krijgen. Het is dus niet voor niets dat onze vagina zuurder is.

Om het lichaam haar werk te kunnen laten doen, is het belangrijk dat we dit evenwicht niet verstoren. En wat stoort het minste? Inderdaad, gewoon water. Speciale vaginale zepen zijn niet nodig, integendeel. Ook al zijn er tegenwoordig zepen die de PH-waarde van de vagina benaderen, het blijft een benadering én iets van buitenaf. Onnodig en potentieel verstorend! Elke dag wat water volstaat.

2. Gebruik geen inlegkruisjes of aanverwanten

Witverlies is heel normaal: elke vrouw heeft dit. Niets om je voor te schamen, dus ook niets dat krampachtig opgevangen moet worden. Inlegkruisjes zijn dus niet nodig. Integendeel: vaak gaan ze voor een broeierig klimaat zorgen, waardoor je juist meer kans hebt op infecties en ook meer kans op je lichaam dat nog meer witverlies gaat produceren. Dat lijkt wat een vicieuze cirkel te zijn inderdaad, een cirkel die je enkel kan doorbreken door te stoppen met inlegkruisjes te gebruiken. Laat je vagina en vulva maar ademen, daar doen ze het het beste op!

3. Draag katoenen ondergoed

Over ademen gesproken: dat gaat het beste wanneer je katoenen ondergoed (en/of ’s nachts geen ondergoed) draagt. Synthetische stoffen kunnen er mooi of verleidelijk uitzien, maar ook zij verstikken de boel. Niet helpend. Daarmee wil ik niet zeggen dat je geen synthetische setjes mag kopen, maar zorg er dan voor dat ze zeker wel een katoenen kruisje hebben. Wanneer ze dat niet hebben, is het beter om van deze setjes ‘speel’setjes te maken: setjes die je draagt voor de fun, niet voor het dagelijks gemak (én dus de dagelijkse hygiëne).

4. Scheer je niet te vaak en niet te enthousiast

Jullie snappen het ondertussen he: alles wat de natuurlijke werking van ons lichaam zo min mogelijk verstoort, is het beste. Ons lichaam zit zo fantastisch in elkaar dat het alles zelf geregeld krijgt. Hoe minder we dat uit evenwicht brengen, hoe beter. Voor scheren geldt hetzelfde: dit mag je doen als je je daar beter bij voelt, maar gebruik er je verstand bij. Scheer je niet te vaak, scheer met de haarrichting mee (van boven naar beneden dus), gebruik de juiste scheercrème (Femme Intime bijvoorbeeld) en gebruik verse mesjes. Wanneer je te vaak of te onvoorzichtig scheert, is de kans op wondjes en rode bultjes groter, waardoor er ook weer bacteriën ons lichaam in kunnen. Niet doen dus!

5. Reinig je toys na elk gebruik

En last but not least: reinig je toys altijd goed! Minstens na elk gebruik (en idealiter voor elk gebruik, maar ik snap dat dat niet zo simpel is, als je in de mood bent) is het belangrijk om je toy te reinigen. Dit doe je door haar eerst voorzichtig onder water af te spoelen en daarna toycleaner aan te brengen. Ga niet in de weer met gewone zeep, dreft of de vaatwasmachine (ik heb het allemaal al gehoord): deze reinigen niet genoeg en kunnen je speeltje zelf aantasten. Zorg dus evengoed voor je speeltje als je voor jezelf zou zorgen!

Ik hoop jullie kennis van intieme hygiëne bij deze wat bijgespijkerd te hebben, zodat die masturbatie gewoon de fijnste en veiligste manier van seks kan blijven! 😉

Geniet ervan!

Ladies Night bij jou thuis?
De gezelligste vriendinnenavonden met erotische speeltjes en musthaves. Ben jij benieuwd naar een Ladies Night? Onze consulente komt ook graag bij jou langs!