KAAT | Wat we kunnen leren van Temptation Island

Kaat - leren van Temptation

Door seksuologe Kaat Bollen.

Het is bijna zover, Temptation Island nadert zijn ontknoping! Hoeveel koppels zullen de ultieme relatietest overleefd hebben? Niet veel vrees ik… Ik gok op één koppel, wat denken jullie?

Wat is Temptation Island?

Voor de wereldvreemde lezers van deze blog die geen idee hebben wat Temptation Island is, zal ik het nog eens kort even uitleggen. Men nemen vier koppels waarbij de man meestal in het verleden is vreemd gegaan en dus iets te bewijzen heeft. Dit bewijzen gebeurt schijnbaar het beste door hem, samen met de andere mannen die ook bezet zijn, te droppen op een eiland vol ‘bloedmooie’ vrijgezellen. Deze vrijgezellen hebben als enig doel om één van de mannen een fout te laten maken, dat spreekt voor zich. De vrouwelijke vrijgezellen worden aan dezelfde verleidingen blootgesteld.

De meest gruwelijke momenten van Temptation Island zijn de kampvuur momenten: hierbij krijgen de koppels beelden van hun partner op het andere eiland te zien. Het spreekt voor zich dat steeds de meest suggestieve beelden worden uitgekozen en dat men sowieso de indruk probeert te wekken dat de partner de fout in gaat. Hierdoor vind ik dit tv-programma eerder een persoonlijkheidstest dan een relatietest: hoe goed ga je om met manipulatie, in welke vorm dan ook? En je leest het in deze zin misschien al, maar meedoen aan Temptation Island, het zou niets voor mij zijn.

Ze hebben mij en mijn man ooit gevraagd trouwens. Voor de vorige editie, om precies te zijn. Ik geloof dat we toen juist twee maanden getrouwd waren. Uiteraard hebben we hier vriendelijk voor bedankt. Hoe goed ik onze relatie ook vind, ik denk ook dat je het nooit moet gaan zoeken. Als je een goede relatie hebt, koester deze dan, in plaats van deze voor een snoepreisje en five minutes of fame op het spel te zetten!

Toch moet ik bekennen dat ook ik graag naar dit programma kijk. Iedereen heeft een quilty pleasure nodig, toch? Dus na een dag hard werken, zap ook ik watertandend naar Temptation Island. En laat ik me maar niet heiliger voordoen dan dat ik ben, ik kijk ook uit sensatie. Maar dat is het niet alleen. Als seksuologe vind ik het ook heel boeiend programma om te zien. Het leert ons immers heel wat over de mens en over het spel van verleiding!

Wat kunnen we leren van Temptation Island?

Daarom heb ik voor jullie tien levenslessen opgesomd die we kunnen leren van Temptation Island:

 1. Tijd nemen voor elkaar is belangrijk.
  Laat ik maar meteen met een cliché beginnen. Waarom worden de mannen en vrouwen daadwerkelijk in verleiding gebracht? Omdat ze veel tijd doorbrengen met elkaar, waardoor ze elkaar goed leren kennen. Ze hebben de mogelijkheid om zich echt te focussen op elkaar. En eerlijk is eerlijk, hoe vaak zijn wij in het dagelijkse leven echt gefocust op elkaar? Vaak zijn we ook nog bezig met de kinderen of zijn we met een half oog op onze smartphone aan het kijken. Niet echt betrokken. Even stilstaan en echt tijd nemen voor elkaar is belangrijk voor de emotionele intimiteit. Zoek dus af en toe een babysit en ga een avondje weg met z’n tweetjes, zonder smartphone.
 1. Mannen worden zeker getriggerd door een mooi uiterlijk (en een kleine bikini), maar het is de emotionele band die het echt moeilijk maakt.
  Om wat in de clichés te blijven: men gaat er altijd vanuit dat mannen uit lust vreemdgaan en vrouwen uit liefde. Wat er op het mannenresort gebeurd geeft aan dat dit zeker niet altijd zo moet zijn. Tim liet zijn Deborah verbazingwekkend snel zitten voor een meisje dat niet zijn type was, maar waar hij wel plezier mee had en mee kon lachen. Een emotionele band is voor mannen dus niet te onderschatten! Probeer daarom regelmatig te vragen naar hoe je partner zich voelt en probeer dan ook echt naar hem te luisteren. Zorg er verder voor dat er in jullie relatie nog voldoende ruimte is voor fijne dingen doen samen. Put eventueel inspiratie uit de dingen die jullie deden toen jullie pas samen waren.
 1. Vrouwen hebben vaak inderdaad die emotionele band nodig, maar het uiterlijk en de lust spelen ook mee!
  Wij vrouwen vinden het uiteraard belangrijk dat onze man geïnteresseerd in ons is en naar ons luistert. Dat is verleidelijk. Maar ook ons oog wilt wat! Durf daar voor uit te komen naar je partner toe. Als hij zichzelf tegenwoordig wat verwaarloost of als je hem nu eenmaal knapper vindt in die ene broek, zeg dat dan op een liefdevolle manier. Geef hem veel complimenten als hij er goed uitziet, zodat hij ook voelt dat hij het niet voor niets doet. Het belangrijk vinden dat je partner ook fysiek aantrekkelijk voor jou is, is niet oppervlakkig, maar menselijk!
 1. Een beetje jaloezie is niet erg, maar vervallen in een ‘oog om oog, tand om tand’-gedachte is niet aan te raden.
  Ik heb helemaal niets tegen jaloezie. In tegendeel: het is een heel normale emotie die aangeeft dat je partner waardevol voor je is en dat je hem niet kwijt wil raken. Belangrijk is wel om niet te ver te gaan in je jaloezie. Vaak laten mensen zich hier zo in mee slepen zodat ze uiteindelijk iemand worden die ze helemaal niet willen zijn. Pas daar mee op! Wat jaloers zijn en hier iets van laten merken is geen probleem, maar laat je er niet door opslokken zodat je misschien dingen gaat doen waar je later spijt van krijgt.
 1. Iedereen heeft een andere definitie van vreemdgaan. Ga op tijd het gesprek met je partner aan en ga op zoek naar een gemeenschappelijke definitie.
  Elke editie van Temptation Island valt het weer op: de koppeltjes maken strenge afspraken maar vallen dan plots toch over heel andere dingen. Zo waren onrespectvolle uitspraken en een iet wat te intieme dans dit jaar olie op het vuur. Leer hieruit en bekijk samen met je partner wat hij/zij vreemdgaan vindt en waarom. Waar ligt de grens? Zelf denk ik dat je niet goed bezig bent als je bewust dingen voor je partner gaat verbergen… Bespreek dit beter op voorhand dan wanneer het al te laat is!
 2. Drank is een zeer effectief afrodisiacum.
  Hier kan ik kort over zijn: ik denk dat zowel de mannen als de vrouwen een stuk trouwer zouden zijn zonder de overvloed van alcohol op het eiland. Het is uiteraard niet voor niets dat er zoveel alcohol voor handen is! En uiteraard is alcohol nooit een excuus, maar het maakt wel weer eens duidelijk hoe lustopwekkend alcohol kan zijn. En daar is volgens mij op zich ook niets mis mee. Drink gerust een cavatje als je weet dat je daar wat meer van ontspant en zo meer geniet van de vrijpartij! Uiteraard raad ik je niet aan om je helemaal lam te zuipen voor elke vrijpartij, maar dat is weer het andere uiterste. Genieten met mate, dat moet kunnen!
 3. Mensen voelen zich graag begeerlijk, en missen dat soms in een lange relatie.
  Men stelt wel eens: het is moeilijk om te begeren, als je je niet begeerlijk voelt. En dat zien we ook op Temptation Island duidelijk terug. De koppels worden zo gepaaid en bewonderd door de vrijgezellen dat ze nog sneller in de fout gaan. Eigenlijk is ook dat iets wat je regelmatig met je partner zou moeten doen. Laat hem duidelijk merken hoe aantrekkelijk je hem vindt.
 4. Stroomstoringen zijn er om gebruik van te maken.
  Toen de stroom op beide eilanden zogezegd uitviel (want daar geloof ik uiteraard geen snars van), was dat voor veel eilandbewoners het uitgelezen moment om net een stapje verder te gaan. En in realiteit blijkt dat ook zo te werken! Onderzoek heeft in het verleden veelvuldig aangegeven dat er negen maanden na grote stroomstoringen beduidend meer baby’s geboren werden. De volgende keer dat de stroom bij jullie dus uitvalt, probeer het niet meteen te fixen, maar maak het samen gezellig!
 5. Vakanties zijn niet representatief voor het echte leven, maar vaak wel een echte relatietest.
  Men zegt weleens dat je je partner pas echt kent als je ook met hem op vakantie geweest bent. Temptation Island bewijst dat daar zeker iets van klopt. Vooraleer je dus grote beslissingen neemt met je nieuwe liefde, is het altijd aan te raden om eens samen op reis te gaan. Kijken hoe jullie het er vanaf brengen!
 6. Koester wat je lief is.
  Zet dat niet bewust of onbewust op het spel. En dat lijkt me de allergrootste les te zijn. Koester wat je hebt en neem het niet aan als vanzelfsprekend. Zeg je partner daarom vanavond nog maar eens hoeveel je van hem houdt!

Ladies Night bij jou thuis?
De gezelligste vriendinnenavonden met erotische speeltjes en musthaves. Ben jij benieuwd naar een Ladies Night? Onze consulente komt ook graag bij jou langs!