Post-zwangerschap passie: seks na de bevalling

Seks na zwangerschap

Begrijpelijk: na de bevalling zijn seks en intimiteit waarschijnlijk de laatste dingen waar je aan moet denken. Door het beurse gevoel, slapeloze nachten, borstvoeding, luiers en uitputting zitten er waarschijnlijk te weinig uren in een dag waarin jullie tijd hebben voor wat actie tussen de lakens.

Geen zorgen: jouw seksuele vlammetje zal weer aanwakkeren. Echter zal het iets meer zorg en tijd in beslag nemen om weer in the mood te komen. Lees daarom eerst onze antwoorden op enkele veelgestelde vragen over passie post-zwangerschap voordat je op wederontdekking van jouw libido gaat.

“Wanneer kan ik weer beginnen met seks na de bevalling?”

In de weken (of zelfs maanden) na de bevalling ervaar je misschien een verlaagd libido. Dit komt waarschijnlijk doordat je oververmoeid en misschien een beetje overdonderd bent. Het moederschap is een hele onderneming die veel van je lichamelijke én je emotionele kracht vergt.

Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. De herstelperiode is afhankelijk van de methode waarmee jouw kindje(s) ter wereld is (/zijn) gebracht. In de periode tussen de bevalling en de eerste keer seks post-bevalling moet je baarmoederhals volledig kunnen dichten en moeten eventuele wonden kunnen herstellen.

Over het algemeen adviseert men vier tot zes weken te wachten met penetratie. Sommige vrouwen voelen zich echter na een kleine twee weken weer helemaal top fit. Luister goed naar je eigen lichaam. Jij en jij alleen voelt of jouw lichaam klaar is om deze stap te zetten.

“Doet het pijn?”

Misschien. Wanneer dit het geval is kan dat betekenen dat je meer tijd moet nemen om je lichaam te laten herstellen. Daarnaast kunnen de volgende tips wat ongemakken voorkomen.

Tijdens de bevalling doorstaan je hormonen een aantal veranderingen. Dit kan er toe leiden dat je vagina veel gevoeliger is en minder makkelijk nat wordt dan ze voorheen deed.

Omdat je vagina nu extra gevoelig is (en minder makkelijk nat wordt) is het verstandig om het rustig aan te doen. Haal veel uit het voorspel. Geef elkaar een heerlijke romantische massage met wat Ladies Glide (handig, want deze massage olie is vervolgens ook ideaal als glijmiddel!) of maak van orale seks een nóg smaakvoller en glibberiger feestje met één van de heerlijke smaken Oral Pleasures. Voor extra stimulatie is het ook prettig om een externe vibrator te gebruiken.

De gouden tip voor een comfortabele vrijpartij in dit stadium blijft toch echt glijmiddel. Glijmiddel verhelpt je vaginale droogheid. De eerder genoemde Ladies Glide is hiervoor ideaal. Ladies Glide is een van siliconen gemaakt glijmiddel dat niet plakt en langer glad blijft dan andere merken. Bovendien is het olie- en vetvrij, zodat het eventueel ook in combinatie met condooms te gebruiken is. Smeer zowel jouw vaginamond als zijn eikel in met een paar druppels voor wat extra glide tijdens de penetratie.

“Zal het anders voelen?”

Een bevalling kan ertoe leiden (hoewel slechts tijdelijk) dat de spierspanning in je vagina zal verlagen. Dit heeft invloed op de hoeveelheid wrijving die jij binnenin voelt tijdens het vrijen, dus ook op de hoogte van stimulatie die je hiervan krijgt.

Om dit te voorkomen kun je jouw bekkenbodemspieren trainen door alvorens en na je zwangerschap vaginale balletjes in te brengen. Vaginale ballen die stimuleren, masseren en trainen. Multifunctioneel dus! Trainen en genieten in één. Door deze manier van trainen krijg je goed getrainde bekkenbodemspieren en vaginaspieren, om zo bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit te voorkomen. Tijdens je zwangerschap is het verstandig om hier geen producten voor te gebruiken; wel kun je je bekkenbodemspieren aanspannen in korte drie- tot vijf seconde reps, ongeveer vijf keer achter elkaar. Na dit enkele dagen te herhalen zal je merken dat je jouw spieren voor langere tijden kunt aanspannen. Zo kun je dit opbouwen naar een langere spanningsperiode en dus sterkere bekkenbodemspieren. Twijfel je hoe je deze spieren moet aanspannen? Probeer dan eens pauzes te nemen als je aan het plassen bent op het toilet. De spier die je hiervoor gebruikt is precies de spier die je moet trainen!

Sensuele support bieden

Seks en intimiteit even ter zijde: je beleeft momenteel een ontzettend spannend nieuw hoofdstuk van je leven. Zelfs wanneer seks geen deel uitmaakt van jouw mentale toestand vlak nadat je kindje geboren is, weet dat erotische artikelen zoals deze en een zorgzame partner er altijd voor je zijn om je de sensuele support te bieden die je nodig hebt. Geniet ervan!

Ook tijdens een Ladies Night Homeparty kom je diverse producten tegen die seks na de zwangerschap weer op gang kunnen brengen. De genoemde Ladies Glide kun je tijdens de party voelen en zelf erachter komen waarom dit het bestverkochte massage- en glijmiddel van Nederland is. Balletjes om de zgn. kegel oefeningen te doen, waarmee je jouw sekspieren traint, zijn ook tijdens de party te bewonderen. Nodig je vriendinnen uit voor een superleuke, leerzame, hilarische Ladies Night Homeparty.

– – –

Lees ook de blog: Seks tijdens je zwangerschap

Ladies Night bij jou thuis?
De gezelligste vriendinnenavonden met erotische speeltjes en musthaves. Ben jij benieuwd naar een Ladies Night? Onze consulente komt ook graag bij jou langs!