Schaamteloze schaamhaar trends

Schaamhaar

Het ontharen van ons lichaam is niet iets wat alleen vandaag tot ons standaard ochtendritueel behoort. Het bestaat al sinds…we haren hebben, basically. Hoewel er door de jaren heen veel dingen zijn veranderd (voornamelijk de lichaamsdelen waar we het haar weghalen), zijn onze huidige onthaartechnieken niet anders dan vroeger. Op een technologisch snufje hier en daar na. Vandaag duiken we in het schaamhaar…nouja, de geschiedenis ervan dan. Welke cultuur ging voor het eerst helemaal kaal? Zei iemand daar nou “schaamhaar pruik”!?

Oude Egyptenaren, Romeinen en Grieken: take it all off

Hoewel men de moderne, haarloze trend graag afschuift op Sarah Jessica Parker en haar vriendinnen, waren onze voorouders ook geïnteresseerd in een goed bijgehouden voortuintje. De oude Egyptenaren verwijderden hun schaamhaar (evenals vrijwel al hun andere lichaamsbeharing) met scherpe vuurstenen of brons. Ook onze huidige waxtechnieken zijn afgeleid uit het oude Egypte. Een kleverige pasta (bijvoorbeeld bijenwas) werd op het lichaam gesmeerd, bedrukt met een strook doek en er vervolgens in één ruk afgetrokken. Eigenlijk zou onze huidige “Brazillian Wax” omgedoopt moeten worden tot “The Egyptian”, dus.

De Grieken pakten het ietsjes anders aan: zij verwijderden hun schaamhaar door het haartje-voor-haartje (zie hier: het epileren is geboren) weg te plukken, of soms door het af te branden. AUW!
In het oude Romeinse Rijk werd ontharen gezien als een identificatie van klasse. De rijke vrouwen verwijderden hun lichaamshaar met puimsteen, scheermessen, pincetten en vroege vormen van ontharingscrèmes.

Middeleeuws Europa: leave it (mostly) on

De schaamhaar-trend sloeg om tijdens de middeleeuwen; het mocht er weer wezen. Sommige vrouwen hielden hun schaamstreek glad vanwege erotische- of hygiënische redenen (schaamluis was nogal een dingetje destijds), maar hielden de schijn hoog door middel van een “Merkin”: een schaamhaar pruik die voor het eerst opduikt in de geschiedenis in 1450.

Queen Elizabeth was een trendloper op het gebied van ontharen in Europa. Ze liet dan wel haar schaamhaar staan, maar verwijderde haar wenkbrauwen. Dit om haar voorhoofd langer te doen lijken. Deze look was zo modieus dat moeders vaak walnootolie op de voorhoofden van hun kinderen smeerden om haargroei te voorkomen. Een andere manier was om het hoofd in te binden met doeken gedrenkt in azijn en katten poep. BAH. De schaamstreek bleef onaangeraakt voor de komende eeuwen in de westerse wereld (hoewel de meeste sculpturen en schilderijen van vrouwelijke naaktheid uit die tijd vreemd genoeg toch bos-vrij zijn gebleven).

De eerste helft van de twintigste eeuw: a little bit of both

Het eerste scheermesje voor dames door Gillette is in 1915 uitgebracht. De advertentiecampagne richtte zich voornamelijk op de oksels. Onder de gordel bleef onaangeraakt. Het nylontekort in de Tweede Wereldoorlog zorgde voor een grote verspreiding van gladgeschoren benen. Wanneer de kale schaamstreek precies als noodzakelijke werd beschouwd, of in ieder geval in de praktijk werd geïntegreerd, is moeilijk te vinden. Toch denken wij dat het model voor de eerste bikini in 1946 op onderstaande foto niet geboren is als de gladde barbiepop we all see before us ;-).

Schaamhaar

De sixties en seventies: ooh baby baby, it’s a wild bush

De jaren zestig en zeventig waren gebonden aan de ideeën over seksuele bevrijding, waardoor het laten groeien van een full bush en weelderig okselhaar een sexy symbool werd van de tegencultuur. De term “seventies bush”is geboren en staat synoniem voor een au naturelle look in je onderbroek.

De jaren tachtig en negentig: trimmen

In de jaren ’80 en ’90 veroverde het getrimde schaamhaar het toneel. Met een snelle blik op de naaktkunst- en fotografie door Helmut Newton of vlugge blader door een minder elitaire publicatie zoals Playboy, blijkt het dat verzorgde, maar zeer aanwezige schaamhaar bij vrouwen als sexy werd beschouwd. Dit sloeg om in de late jaren ’90. De Brazilian Wax werd een hype onder beroemdheden. Sterren als Gwyneth Paltrow claimen de kale look als levens-veranderd en creëert daarmee een flink aantal volgers. Toen in 2000 de beruchte “Brazillian” aflevering van Sex and the City in première ging transformeerde de stijl van maffe celebrity trend tot een volwaardige internationale obsessie. Bye bye pubes!

Tegenwoordig: foufounista’s

In 2014 probeerde de bush zijn comeback te maken. The New York Times noemde de behaarde schaamstreek van model Naomi Campbell en pornoster Stoya als een bewijs dat de dagen van de Brazilian geteld zijn. American Apparel speelde hierop in door te pochen met mannequins met enorme, zichtbare Merkin’s. Toch lijkt de trend niet door te slaan.

De moderne vrouw gaat nog steeds voor kaal. Overal. De Franse Elle heeft het publiek zelfs aan een speciale term voor ‘haarloze’ vrouwen geholpen: foufounista’s. Epileren, harsen, waxen, ontharingscrèmes en tegenwoordig zelfs permanent ontharen door middel van lasers en IPL: wij dames (en steeds meer heren, trouwens) doen er alles aan om ongewenste haartjes te verwijderen. Het populairst blijft toch het oude vertrouwde scheermesje. Niet zo gek: scheren is snel, makkelijk, effectief en met behulp van een goede scheergel: volledig pijnloos.

Wel eens last van rode bultjes op- en rondom je schaamstreek na het scheren? Probeer dan eens onze Femme Intime lijn. De scheercrèmes zijn speciaal ontwikkeld voor je gevoelige huid en de intieme delen van je lichaam. Ervaar zelf een superglad, irritatie- en bultjesvrij scheerresultaat! De formule bevat Aloë Vera en vitamine E, welke je huid kalmeren, verzachten en voeden zowel tijdens als na het scheren. De scheercrèmes zijn verkrijgbaar in twee heerlijke geuren: perzik, vanille en watermeloen. Tipje: ook verkrijgbaar voor mannen in een speciale mannengeur: DNA Bodyshave for men.

Femme intime

Jij wilt toch ook een irritatie- en bultjesvrij scheerresultaat? Bestel dan de Femme Intime 120 ml direct op Nachtkastje.nl!

* Gratis verzending vanaf €35.
* Op werkdagen en zaterdag voor 22:00 uur besteld, morgen thuis!

www.nachtkastje.nl

Ladies Night bij jou thuis?
De gezelligste vriendinnenavonden met erotische speeltjes en musthaves. Ben jij benieuwd naar een Ladies Night? Onze consulente komt ook graag bij jou langs!