Kaat | 5 ultieme tips voor het perfecte zomerlichaam!

Blog Kaat - perfecte zomerlichaam

Zonne-energie

Het is zomer, en dat zullen we geweten hebben! Wat een tropische temperaturen. Zalig. Ik klaar steeds helemaal op van wat zonneschijn en ik zie om mij heen dat ik hier niet de enigste in ben. Het lijkt wel alsof wij mensen functioneren op zonne-energie. Toch merk ik dat de zomer ook voor veel vrouwen vaak een moeilijke periode is: door de hitte tonen we meer huid en worden we meer met ons lichaam geconfronteerd. Dat is voor de meeste vrouwen helaas een hele uitdaging.

Vrouw-zijn: het mooiste en het moeilijkste wat er is

Dat mag niet verwonderen: als vrouwen worden we toch nog steeds erg geconfronteerd met het schoonheidsideaal en in de zomermaanden wordt dat ons nog meer door de strot geduwd. De meeste tijdschriften proberen ons in de aanloop van het bikiniseizoen nog steeds diëten aan te prijzen en plaatsen modellen met maatje 34 op de cover. Probeer dan als vrouw maar eens zelfverzekerd te blijven: niet gemakkelijk!

Ik kan erover meespreken hoor: na een tweeling gebaard te hebben, heb ik uiteraard niet meer het lijf van tien jaar geleden. Maar hay, dat hoeft ook niet. Hoewel ook ik best regelmatig onzeker ben (echt waar!), slaag ik er tegenwoordig steeds beter in om mijn lijfje te accepteren zoals het is. Het zorgt ervoor dat ik mijn mensen in de praktijk kan helpen, het laat me heerlijke dingen proeven en ruiken, het zorgt ervoor dat ik de warmte van de zon kan voelen. Mijn lichaam droeg en draagt mijn kindjes. Wonderbaarlijk toch wat ons vrouwenlichaam allemaal kan? Zouden we ons daar met zijn allen niet veel meer op moeten focussen?

Monkey see, monkey do

Sinds ik moeder ben, ben ik hier in elk geval een stuk meer mee bezig. Daar waar ik vroeger voor de spiegel venijnige opmerkingen over mezelf kon maken, bijt ik nu een stuk van mijn tong af. Mijn dochtertje en zoontje gun ik immers een beter lichaamsbeeld (en minder strijd hierover met zichzelf) dan ik heb. En hoe je het ook draait of keert, kinderen leren nog steeds het meeste van wat ze zien. Als ik het anders voor mijn kinderen wil, zal ik het dus zelf ook anders moeten doen. Niet gemakkelijk, maar wel de best mogelijke motivatie, vind ik.

Al moet ik toegeven dat ik het, eerlijk is eerlijk, een aartsmoeilijke opdracht vind. Ook ik ben jaren geïndoctrineerd door onze westerse media en maatschappij, het blijft dus een ongoing proces, maar dat is oké. Ik verkondig in mijn praktijk (en de consulentes op een Ladies Night) altijd dat liefde een werkwoord is én dat seks ook een werkwoord is. Maar, jezelf graag zien, ook dat is een werkwoord. En dat is oké.

Hoewel ik dus allesbehalve de specialist op dit vlak ben, geef ik jullie toch graag vijf tips die voor mij erg helpend zijn!

Vijf tips voor meer Body Confidence

1. Spreek tegen jezelf zoals je tegen je beste vriendin zou praten

Laten we maar beginnen met de moeilijkste: kijk eens kritisch naar de manier waarop je tegen jezelf praat. Zou je het tolereren als iemand anders zo tegen jou zou praten? Neen? Waarom zeg je dan zelf wel zulke lelijke dingen tegen jezelf? Eigenlijk zou je je eigen grootste cheerleader moeten zijn, net zoals je dat bij je beste vriendin bent. Probeer jezelf dus bewust meer de mond te snoeren en probeer ook bewust meer positieve of lieve dingen tegen jezelf te zeggen.

2. Spreek tegen/over andere vrouwen zoals je tegen je beste vriendin zou praten

Niet alleen de manier waarop je tegen jezelf praat doet ertoe, ook de manier waarop je over of tegen andere vrouwen praat is belangrijk. Ik ben echt een grote voorstander van women-empowerment: ik vind dat wij vrouwen elkaar sterker moeten maken en moeten ondersteunen. Het is als vrouw al moeilijk genoeg, laten we elkaar het dus niet nog moeilijker maken, maar laten we elkaar steunen én ondersteunen. Hierdoor draag je bij aan de body confidence van andere vrouwen, maar onrechtstreeks komt dit ook naar jou. Het is immers veel fijner om positief in het leven te staan én bovendien krijg je vaak terug wat je geeft!

3. Focus je op wat je lichaam kan, niet op hoe je lichaam eruit ziet

Ik haalde het juist al aan: ons lichaam is fantastisch. Laten we daar dan ook vooral op focussen. Wat heeft jouw lichaam in je leven al voor jou gedaan? Wat heeft je lichaam vandaag al voor jou gedaan? Probeer dankbaar te zijn voor wat je lichaam je laat beleven in plaats van je lichaam naar beneden te halen voor hoe het eruit ziet.

4. Beweeg

Deze tip hangt wat samen met de vorige: hoe meer ik mijn lichaam laat bewegen, hoe sterker ik word, hoe meer ik onder de indruk ben van mijn lichaam. Ik probeer drie keer per week te sporten en wandel dagelijks. Dat doe ik niet als straf voor die frietjes of om af te vallen: dat doe ik omdat mijn lijf zich daar beter bij voelt én daardoor ook meer kracht heeft om mijn kindjes te dragen. Ik kan hierdoor meer de mama zijn die ik wil zijn én dat is veel betere motivatie dan om toch maar in de maatje kleiner te passen!

5. Verwen jezelf met sexy lingerie

Tja, toch nog een vrouwenblaadjes-tip!;-) Het klinkt misschien wat cliché, maar ik vind dat mooie lingerie echt helpend is om mij sexy’er en meer zelfverzekerd te voelen. Na de tweeling heb ik lang geen nieuwe lingerie gekocht (in de hoop dat mijn borsten op magische wijze terug als daarvoor gingen worden), maar ik werd echt niet blijer van mijn afgedragen setje. Vorig jaar pas (de kids waren al vier) heb ik bewust terug geïnvesteerd in meerdere mooie setjes. Mijn borsten zijn niet meer wat ze ooit geweest zijn, maar dat is oké. Ze hebben mijn kindjes een maand gevoed en ze verdienen de beste ondersteuning én verpakking. Investeer dus in lingerie waarin je jezelf goed voelt, niet voor je partner, maar voor jezelf.

Ik ben jullie niet vergeten mannen

Ik zie trouwens dat ook mannen het steeds moeilijker krijgen op dit vlak: ze worden steeds vaker ook als lustobject beschouwd (sorry heren!). Ook bij mannen is er sprake van een gespierd ideaalbeeld. Hoewel mannen er minder op afgerekend worden als ze hier niet aan voldoen, zie ik in mijn praktijk steeds meer mannen met een laag zelfbeeld. En in tegenstelling tot bij de vrouwen is de Body Positivity beweging veel minder actief. Het is dat ik geen man was of ik zou mijn schouders eronder zetten!

Veel succes dus deze zomer, dames én heren, jullie zijn prachtig!

Ladies Night bij jou thuis?
De gezelligste vriendinnenavonden met erotische speeltjes en musthaves. Ben jij benieuwd naar een Ladies Night? Onze consulente komt ook graag bij jou langs!